- Аграрна наука2
Аграрна наука -
- Агрохімія23
Агрохімія - наука, завданням якої є вивчення круговороту речовин у землеробстві і виявлення таких заходів впливу на хімічні й біологічні процеси, що відбуваються в ґрунті та рослині, які сприяють підвищенню врожайності сільськогосподарських культур і поліпшенню якості сільськогосподарської продукції.
- Агроґрунтознавство і агрофізика2
Агроґрунтознавство і агрофізика - галузь науки, що вивчає ґрунтотворні процеси, формування ґрунтового профілю, фактори ґрунтоутворення, ґрунтотворні породи, властивості ґрунтів, ґрунтові розчини і окисно-відновні процеси, родючість ґрунтів, їх генезис і класифікацію, закономірності географічного поширення ґрунтів, велико- і дрібновимірні ґрунтові обстеження, агрохімічні властивості ґрунтів, управління ґрунтотворним процесом, регулювання властивостей ґрунтів; відтворення їх родючості, ґрунтознавче забезпечення значного підвищення врожайності сільськогосподарських культур.
- Виноградарство0
Виноградарство - галузь науки, що досліджує теоретичні та практичні питання вирощування винограду, розробляє засоби керування розвитком виноградної рослини з метою одержання стабільно високих урожаїв відповідної якості
- Гербологія0
Гербологія - наука, що вивчає біологічні особливості бур'янів, їх поширення, видовий склад, рясність у складі агрофітоценозів та розробляє методи регулювання рівня їх присутності та шкодочинності.
- Екологія7
Екологія -
- Загальне землеробство21
Загальне землеробство - галузь науки, що досліджує теоретичні і практичні проблеми найраціональнішого використання орних земель, агроландшафтів, розробляє фізичні, хімічні, біологічні та механічні методи й прийоми підвищення родючості ґрунтів, урожайності сільськогосподарських культур, стабільності агроекосистем.
- Кормовиробництво і луківництво0
Кормовиробництво і луківництво - галузь науки, яка вивчає теоретичні, практичні питання створення й використання високопродуктивних кормових угідь на лучних і орних землях, вирощування кормових культур та заготівлі кормів.
- Мікробіологія13
Мікробіологія - розділ біології, що займається вивченням мікроорганізмів, в основному вірусів, бактерій, грибків, одноклітинних водоростей і найпростіших.
- Насінництво5
Насінництво - галузь рослинництва, яка займається масовим розмноженням насіння районованих сортів для здійснення сортозаміни та сортооновлення, збереження і поліпшення їх чистосортності, біологічних і урожайних властивостей.
- Овочівництво12
Овочівництво - галузь сільського господарства, що займається виробництвом овочевої і баштанної продукції, розробленням та вдосконаленням технологій вирощування овочевих і баштанних культур відкритого й закритого ґрунту, їх селекція, насінництво; включає грибівництво.
- Первинна обробка продуктів рослинництва32
Первинна обробка продуктів рослинництва - спеціальність, яка займається розробленням технологій первинної обробки і засобів зберігання продукції рослинництва, які забезпечують максимальний вихід та високу якість на всьому шляху її переміщення від поля до споживача.
- Плодівництво19
Плодівництво - наука, яка досліджує проблеми, пов'язані з вивченням біології та екології плодових рослин, виробництва плодів, садивного матеріалу зерняткових, кісточкових, ягідних, горіхоплідних, малопоширених і декоративних культур.
- Рослинництво38
Рослинництво - галузь науки, що займається вивченням особливостей реакції нових сортів, гібридів культурних і дикорослих видів рослин на дію біотичних, абіотичних та антропогенних факторів середовища; розробляє сортові технології вирощування стабільно високих урожаїв якісної продукції на засадах інтенсифікації, енергоощадження й екологічної безпеки.
- Сільськогосподарські меліорації2
Сільськогосподарські меліорації - галузь науки, що дає системне теоретичне і практичне обґрунтування докорінного поліпшення несприятливих ґрунтових, екологічних та гідрологічних умов ведення землеробства, раціонального використання природних ресурсів, ландшафтного облаштування й забезпечення належного агроекологічного стану земель.
- Селекція 12
Селекція - наука про методи створення сортів, гібридів рослин та порід тварин, штамів мікроорганізмів з потрібними людині якостями.
- Фізіологія рослин15
Фізіологія рослин - наука, що вивчає всі процеси діяльності та функції рослинного організму, їх взаємозв'язки та зв'язки з навколишнім оточенням
- Фітопатологія6
Фітопатологія - наука, що вивчає хворобливі процеси в рослинах, причини, що їх викликають та розробку методів боротьби з ними.