Уманський НУС | сьогодні: 27.03.2019

ПШЕНИЦЯ ПОЛБА: ПЕРЕВАГИ, НЕДОЛІКИ І ПЕРСПЕКТИВИ

Автор(и) Вечерська Л. А., , , Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр‘єва НААН
Реліна Л. І., канд. біологічних наук, с.н.с. лабораторії генетики, біотехнології та якості, Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр‘єва НААН
Голік О.В., доктор с.-г. наук, зав. лабораторії селекції пшениці ярої, Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр‘єва НААН
Рубрика Рослинництво
рік 2018 номер журналу №2, 2018
cторінки 10-17 індекс УДК 633.11:631.527:581.19
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2018-21-10-16 (Лінк)
Аннотація Забезпечення здорового харчування є найважливішою причиною, що за останні десятиріччя призвела до підвищення зацікавленості малопоширеними видами пшениці. Успіхи у селекції пшениці призвели до зростання урожайності, але з погіршенням якості зерна внаслідок зниження вмісту білка, вітамінів і мінералів у зерні. Пшениця полба (Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl. (2n = 4x = 28) є пращуром культурної пшениці і вважається потенційним джерелом генів важливих агрономічних ознак, включаючи якість зерна. Мета цього огляду полягає у висвітленні переваг пшениці полби в порівнянні з сучасними сортами м’якої та твердої пшениць. Детально розглянуто основні показники якості зерна пшениці полби (вміст білка, каротиноїдних пігментів, дієтичних волокон, мікроелементів, деяких антиоксидантних сполук) та показано її переваги для здорового харчування. Особливої уваги приділено розгляду антигіперглікемічних властивостей пшениці полби. Ризики генетичної ерозії культурних рослин та пов'язані з ними ймовірні наслідки для сільського господарства зараз вимагають використання нереалізованого потенціалу пшениці полби. Цей огляд надає детальну інформацію про пшеницю полбу для полегшення використання її потенціалу в селекції.
Ключові слова полба, якість зерна, мікронутрієнти, генетичні джерела, харчова цінність
Завантажити файл    (завантажень: 17)