Уманський НУС | сьогодні: 22.08.2018

ВПЛИВ ТЕХНОЛОГІЙ ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ НА ЗАБУР’ЯНЕНІСТЬ ПРОВІДНИХ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР В ПІВНІЧНОМУ СТЕПУ УКРАЇНИ

Автор(и) Свиридов А. М. , канд. с.-г. наук, доцент, , Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва
Колос М. О. , , , Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва
Свиридова Л. А. , , , Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва
Рубрика Загальне землеробство
рік 2017 номер журналу №2,2017
cторінки 115-119 індекс УДК 631.51:[632.51:633.1](477)
Індекс DOI
Аннотація Проведено стаціонарні польові дослідження на чорноземах звичайних ПАТ «Насіннєве» Кегичівського району Харківської області з вивчення ефективності мінімалізації обробітку ґрунту під провідні зернові культури. Установлено, що в середньому за чотири роки досліджень найвищий рівень забур’яненості виявлено після тривалого застосування нульового обробітку ґрунту, незважаючи на більш ретельний хімічний контроль у цьому варіанті. Загалом забур’яненість посівів зернових культур сівозміни після нульового обробітку ґрунту у середньому за чотири роки збільшилася за загальною кількістю – на 71%, масою буряків – на 89%, а за кількістю багаторічних видів – у 2,1 раза порівняно з оранкою. Це призвело до найбільшої втрати врожаю зернових культур через підвищення забур’яненості порівняно з іншими технологіями обробітку ґрунту
Ключові слова способи обробітку ґрунту, бур’яни, забур’яненість, зернові культури, горох, пшениця озима, кукурудза, сорго
Завантажити файл    (завантажень: 46)