Уманський НУС | сьогодні: 09.01.2018

ВИХІД СОКУ З ЯБЛУК, ОБРОБЛЕНИХ ІНГІБІТОРОМ ЕТИЛЕНУ ПІСЛЯ ЗБИРАННЯ, ПІД ЧАС ХОЛОДИЛЬНОГО ЗБЕРІГАННЯ

Автор(и) Мельник О.В., доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри плодівництва і виноградарства, Уманський національний університет садівництва
Токар А.Ю., доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів, Уманський національний університет садівництва
Дрозд О.О., кандидат с.-г. наук, старший викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва
Бойчева Н. П. , , технолог,
Жмуденко Ю. М. , , агроном,
Рубрика Первинна обробка продуктів рослинництва
рік 2017 номер журналу №2,2017
cторінки 80-85 індекс УДК 664.86:66.097.8:547.313.2:664.8.037
Аннотація Досліджено вихід свіжого соку «фреш» з товарних плодів пізньозимових сортів Айдаред, Голден Делішес,Джонаголд та Ренет Симиренка одразу після збирання й трьох, п´яти та семи місяців холодильного зберігання з додатковою експозицією за температури 20 °С впродовж семи та чотирнадцяти діб. Встановлено, що яблука пізнього строку достигання після збирання забезпечують вихід свіжого соку на рівні 65–70 % з найвищим показником для плодів сорту Джонаголд і найнижчим – Ренет Симиренка. З подовженням тривалості зберігання й експозиції плодів за температури 20 °С вихід соку знижується. Порівняно з показником нещодавно зібраних плодів, вихід соку з оброблених 1–МЦП яблук після семимісячного зберігання на 12–21 % менший (з необроблених – на 24–62 %). Післязбиральна обробка яблук сорту Ренет Симиренка 1–метилциклопропеном забезпечує 49–51 % вихід соку після семимісячного зберігання, а необроблені плоди для виготовлення свіжоотриманого соку «фреш» не придатні за причини відсутності стандартної продукції. Після тижневої експозиції за температури 20 °С вихід соку з необроблених плодів менший на 0,2–3,4 % (з оброблених на 1,0–2,3) відносно показника на момент зняття плодів зі зберігання протягом семи місяців, а після двотижневої експозиції вихід менший відповідно на 8,4–42,5 та 3,8–24,6 %.
Ключові слова яблука, 1–метилциклопропен, зберігання, свіжоотриманий яблучний сік
Завантажити файл    (завантажень: 16)