Уманський НУС | сьогодні: 09.07.2018

БІОХІМІЧНИЙ СКЛАД ТА ОРГАНОЛЕПТИЧНА ОЦІНКА ПЛОДІВ КЛОНІВ ДЖОНАГОЛДА УКРАЇНСЬКОЇ СЕЛЕКЦІЇ В УМОВАХ ПОДІЛЛЯ

Автор(и) Тарнавська К. П. , молод. наук. співробітник, , Подільська дослідна станція Інституту садівництва НААН
Рубрика Первинна обробка продуктів рослинництва
рік 2017 номер журналу №2,2017
cторінки 76-80 індекс УДК 634.11:631.526.32
Індекс DOI
Аннотація Представлено результати аналізу біохімічного складу та смакових якостей плодів 20 клонів Джонаголда в умовах Поділля. Дослідженнями протягом 2013-2015 рр. встановлено, що найбільше сухих розчинних речовин (СРР) міститься в плодах клону ДП-9 (13,79±0,52%). Найвищу кількість титрованих кислот накопичують плоди клонів ДП- 2, ДП-3, і ДП-8 (0,50±0,25 - 0,51±0,11%). Яблука усіх спонтанних клонів і вихідного сорту Джонаголд містять малу кількість аскорбінової кислоти – 5,8 – 9,3 мг/100 г сирої маси. Співвідношення цукрів та кислот в яблуках клонів Джонаголда у період знімальної стиглості становило 16,7±3,48 – 24,4±6,13 і характеризувало їх як плоди десертного призначення. Дегустаційна оцінка плодів показала, що яблука клонів ДП-3, ДП-8, ДП-13, ДП-14, ДП-17 і ДП-20 мають відмінний смак та привабливий зовнішній вигляд і можуть бути рекомендовані для вживання у свіжому вигляді.
Ключові слова спонтанні клони Джонаголда, плоди, споживча зрілість, біохімічний склад, сухі розчинні речовини, органічні кислоти, аскорбінова кислота, цукри, дегустаційна оцінка
Завантажити файл    (завантажень: 61)