Уманський НУС | сьогодні: 26.03.2019

Технолого-економічні особливості вирощування органічної сої та озимої пшениці на фураж

Автор(и) Чайка Т. О. , кандидат економічних наук, доцент кафедри землеробства та агрохімії , Полтавська державна аграрна академія
Пономаренко С. В. , , ст. викладач кафедри екології, охорони навколишнього середовища та збалансованого природокористування, Полтавська державна аграрна академія
Рубрика Рослинництво
рік 2015 номер журналу №1
cторінки 100-106 індекс УДК 504.03 (304:4, 338:432)
Індекс DOI
Аннотація Cтаття присвячена дослідженню технологічних процесів вирощування сої та озимої пшениці на фураж за органічними стандартами на період 4 роки, що забезпечує дотримання сівозміни та задовольняє існуючий попит на органічну сільськогосподарську продукцію за кордоном. У роботі розроблено технологічні карти вирощування зазначених культур та доведено їх економічну прибутковість завдяки меншим витратам на пальне та біологічні препарати й вищим цінам на органічну продукцію. Доведено, що економічна ефективність вирощування сої за органічними стандартами становить у перший рік 233%, а на третій – 565%, пшениці озимої на другий рік – 260%, а на четвертий – 513%. Розраховані грошові потоки за чотири роки свідчать про економічну прибутковість органічного сільського господарства та його перспективність в сучасних умовах. На основі проведених досліджень визначено ризики вирощування сої та пшениці озимої на фураж за органічними стандартами, які можна мінімізувати вже через 3 роки шляхом дотримання основних принципів органічного землеробства, керуючись практикою І. Овсинського і М. Курдюмова.
Ключові слова органічна соя, органічна пшениця озима, органічне землеробство, біологічні препарати, технологічна карта, органічні стандарти
Завантажити файл    (завантажень: 174)