Уманський НУС | сьогодні: 04.04.2019

Особливості зберігання селекційних форм маточних коренеплодів цикорію коренеплідного

Автор(и) Миколайко В. П. , кандидат с.-г. наук, доцент кафедри біології та методики її навчання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини
Рубрика Первинна обробка продуктів рослинництва
рік 2015 номер журналу №1
cторінки 85-89 індекс УДК 635.54:[631.527+631.53.026]
Індекс DOI
Аннотація Стаття присвячено дослідженню особливостей зберігання селекційних форм маточних коренеплодів цикорію коренеплідного, зокрема виходу коренеплодів сортозразків у залежності від умов зберігання, від їх розміру та зменшення маси під час зберігання. Встановлено, що найкращий вихід коренеплодів сортозразків цикорію коренеплідного отримано у варіанті зі зберіганням коренеплодів у поліетиленових мішках, в умовах холодильного зберігання: температура –0 ... +1oС, відносна вологість повітря 90–95%. Середні за розміром коренеплоди цикорію коренеплідного діаметром 5–7 см (маса 150–200 г) більш стійкі до ураження хворобами під час зберігання. Слід зазначити, що визначальним фактором у зберіганні маси коренеплодів цикорію коренеплідного є хороша гідроізоляція – запобігання втрат від випаровування вологи. Однак поліетиленові мішки з коренеплодами слід залишати у відкритими, щоб уникнути утворення конденсату, при цьому в умовах холодильного зберігання цього не потрібно. На основі проведених досліджень обґрунтовано особливості ефективних способів зберігання маточних коренеплодів цикорію коренеплідного під час зимового зберігання, що сприятиме отриманню чистосортного насіння новостворених комбінацій у процесі селекційної роботи.
Ключові слова зберігання, цикорій коренеплідний, мікробіологічні захворювання, форма коренеплоду, пророслі коренеплоди, зменшення маси коренеплоду
Завантажити файл    (завантажень: 150)