Уманський НУС | сьогодні: 28.03.2019

Агробіологічні та господарські властивості нових високобілкових сортів пшениці м'якої озимої

Автор(и) Уліч О. Л., кандидат с.-г. наук, , Кіровоградська державна сортодослідна станція
Гринів С. М. , кандидат с.-г. наук, , Український інститут експертизи сортів рослин
Балицька Л. М. , , , Український інститут експертизи сортів рослин
Терещенко Ю. Ф. , доктор с.-г. наук, професор, Уманський національний університет садівництва
Рубрика Рослинництво
рік 2015 номер журналу №1
cторінки 96-100 індекс УДК 631:633:1.11
Індекс DOI
Аннотація Виявлено нові сорти пшениці м’якої озимої з високими показниками урожайності, вмісту білка, продовольчих якостей зерна, їх господарсько - цінні, фізіолого - морфоагробіологічні властивості. Установлено, що й за створення нових високопродуктивних сортів пшениці озимої м’якої є можливість зменшення і навіть подолання від’ємної кореляції урожайності з вмістом білка в зерні і що високобілкові сорти спроможні формувати високу урожайність зерна з підвищеними показниками вмісту білка й клейковини та хлібопекарськими якостями. Впровадження їх сприятиме вирішенню проблеми виробництва високоякісного зерна для задоволення потреб внутрішнього й зовнішнього ринку, підвищенню рентабельності та відродженню світової слави українських пшениць. Доведено, що реалізація потенціалу урожайності і якостей зерна залежить від генотипу з відповідними показниками, позитивною реакцією на нагромадження білка та від сортових інтенсивних агротехнологій, в яких вирішальна роль належить оптимізації мінерального живлення, особливо азотного з врахуванням агроекологічних умов, часу відновлення вегетації весною, місця в сівозміні, наявності в ґрунті елементів живлення тощо. Значним адаптивним потенціалом продуктивності з позитивною реакцією накопичення білка та високими продовольчими якостями зерна відзначаються сорти Наталка, Відрада, Епоха одеська, Ласуня, Лупус, Вільшана, Мідас, Полтавка.
Ключові слова пшениця, сорт, білок, клейковина, хлібопекарські якості, сила борошна, урожайність, рентабельність
Завантажити файл    (завантажень: 233)