Уманський НУС | сьогодні: 28.08.2018

Вплив зволожування зерна тритикале та тривалості відволожування на вихід ядра

Автор(и) Дмитрук Є.А., доктор технічних наук, професор, професор кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна
Новіков В. В., аспірант, аспірант кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна
Полянецька І.О., кандидат с.-г. наук, викладач кафедри генетики, селекції та біотехнології, Уманський національний університет садівництва, Україна
, , ,
Рубрика Первинна обробка продуктів рослинництва
рік 2014 номер журналу №1
cторінки 83-88 індекс УДК 632.7/477.7
Індекс DOI
Аннотація В умовах ринкової економіки та враховуючи стрімке зростання потреби населення у високоякісних і дешевих продуктах харчування, виникає потреба розширення сировинної бази за рахунок нових культур. Встановлено, що тритикале в повній мірі може задовольнити ці потреби, але високоефективні технології переробки цієї культури відсутні. Отже, головним завданням даної роботи є оптимізація технології переробки зерна тритикале на крупу, зокрема дослідження режимів воднотеплової обробки, як основного процесу, що впливає на ефективність виробництва. У відволожування 30–120 хв. У результаті проведених досліджень встановлено, що вихід ядра змінювався залежно від вологості зерна та тривалості лущіння. Найменший вихід ядра був за лущення зерна тритикале вологістю 12% впродовж 160 с, а найбільший – за вологості 15% із відволожуванням 90 хв. і тривалістю лущіння 20 с. Доведено, що зерно тритикале необхідно лущити за вологості 12–14% без застосування воднотеплової обробки, що сприяє зменшенню енергозатрат, вартості основних фондів і збільшує ефективність виробництва порівняно із стандартною технологією.
Ключові слова тритикале, режим, воднотеплова обробка, лущіння, вихід ядра
Завантажити файл    (завантажень: 139)