Уманський НУС | сьогодні: 25.04.2024

ОБГРУНТУВАННЯ УДАРНОЇ ВЗАЄМОДІЇ НАСІННЯ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР ТА ЙОГО ТРАВМУВАННЯ ПІД ЧАС РУХУ ПО ПОВЕРХНІ ЦИЛІНДРИЧНОГО РЕШЕТА ВІБРОСЕПАРАТОРА

Автор(и) Д. А. Дерев’янко, , доктор технічних наук, професор кафедри агроінженерії і технічного сервісу, Поліський національний університет (м. Житомир, Україна)
В. М. Поліщук, , доктор технічних наук, професор кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві, Національний університет біоресурсів і природокористування (м. Київ, Україна)
Р. С. Грудовий, , кандидат технічних наук, доцент кафедри агроінженерії і технічного сервісу, Поліський національний університет (м. Житомир, Україна)
О. Д. Дерев’янко, , магістр, Поліський національний університет (м. Житомир, Україна)
Рубрика 201 "Агрономія"
рік 2023 номер журналу №2, 2023
сторінки 7-12 індекс УДК 631.354:633.1
Індекс DOI 10.32782/2310-0478-2023-2-7-12 (Лінк)
Аннотація Для виконання головного завдання агропромислового комплексу країни, щодо кількісного і якісного продовольчого забезпечення населення, важливим є збільшення урожайності зернових культур до 55-60 центнерів з гектара посіву, щоб отримати 100 млн тонн зерна, а підготовлення якісного насіння є визначальним для вирішення цього питання. Основною метою наукових досліджень є зниження макро- і мікротравмування насіння та покращення якісних показників, особливо схожості, маси, натури, клейковини, білку під час оброблення зернового вороху і підготовлення якісного насіння на всіх стадіях технологічного процесу від збирання до сівби та розроблення і вдосконалення конструкційно-технологічних параметрів робочих органів технічних засобів, для реалізації цих процесів у виробництво. Виконання досліджень проводилось на основі методу математичного моделювання процесів підготовлення насіння, застосування диференціювання, інтегрування, основних законів механіки та сучасних комп’ютерних обчислень. Доведено, що найкращої якості насіння з мінімальним деформуванням і травмуванням отримано під час його підготовлення на решеті діаметром 2,6 мм при обертах до 6 рад. с-1. Експериментальні, лабораторні та виробничі результати досліджень показали, що при обертах решета більше 9 рад. с-1, насіння масою 0,05-0,06 г зазнає значного мікротравмування, що інколи сягає 35-45% і суттєво впливає на зниження його якості, особливо схожості, навіть менше 70%. Перспективи подальших досліджень бажано зосередити на вивченні впливу різних робочих органів технічних засобів в комплексі та взаємозв’язку на зернівки різних сортів зернових культур за всіх технологічних процесів підготовлення насіння від збирання до сівби.
Ключові слова насіння, мікротравмування, технічні засоби, робочі органи, ударяння, моделювання, сила, швидкість, якість
Завантажити файл    (завантажень: 135)