Уманський НУС | сьогодні: 25.04.2024

НАСІННЄВА ПРОДУКТИВНІСТЬ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ТЕХНОЛОГІЙ ЇЇ ВИРОЩУВАННЯ

Автор(и) Поліщук В.В., доктор с.-г. наук, професор кафедри садово-паркового господарства, Уманський національний університет садівництва, Україна
Д. В. Коновалов, , кандидат сільськогосподарських наук, молодший науковий співробітник лабораторії оригінального насінництва, Інститут фізіології рослин і генетики НАН України (м. Київ, Україна)
А. П. Іваницька, , старший науковий співробітник, Український інститут експертизи сортів рослин (м. Київ, Україна)
С. О. Ляшенко, , науковий співробітник, Український інститут експертизи сортів рослин (м. Київ, Україна)
Рубрика 201 "Агрономія"
рік 2023 номер журналу №2, 2023
сторінки 20-26 індекс УДК 575.827.633.11
Індекс DOI 10.32782/2310-0478-2023-2-20-26 (Лінк)
Аннотація У статті висвітлені питання впливу різних технологій вирощування насіння пшениці озимої на формування його урожаю і якості, що і було метою дослідження. З’ясовано, що реакція сортів на технологію вирощування була різною. Сорти середньо-раньостиглі за базової технології вирощування забезпечували реалізацію фактичного потенціалу урожайності на 77,1 %, за енергонасиченої – на 76,0 %, а за біологізованої на 76,8 %, сорти середньостиглі, відповідно – на 77,5 %, 76,7 % та 79,0 %. За різних технологій вирощування не виявлено достовірної різниці з біологічної урожайності насіння пшениці озимої залежно від груп їх стиглості сортів. Сучасні сорти селекції Інституту фізіології і генетики забезпечили найбільшу реалізацію свого генетичного потенціалу насіннєвої продуктивності за високих адаптивних властивостей в умовах Правобережного Лісостепу України. Аналізуючи урожайність насіння пшениці озимої з’ясовано, що вона залежала від технології вирощування та сортових особливостей. З’ясовано, що при вирощуванні насіння пшениці озимої за базової та енергонасиченої технологій достовірної різниці з урожайності не виявлено. За базової технології урожайність насіння становила 5,50 т/га, а за енергонасиченої вона була більшою лише на 0,04 т/га (НІР0,05 = 0,13 т/га). За біологізованої технології урожайність насіння була достовірно вищою – на 0,34 т/га, порівняно з базовою технологією та на 0,30 т/га, порівняно з енергонасиченою технологією. Коефіцієнт розмноження насіння знаходиться в прямій залежності від урожайності насіння. Енергія проростання і схожість насіння залежала як від сортових особливостей, так і від технології його вирощування. Найнижчими ці показники були за базової технології вирощування, а найбільшими – за біологізованої технології, де збалансований комплекс біологічноактивних речовин у живленні рослин та захисті від хвороб.
Ключові слова базова, енергонасичена, біологізована технології, урожайність, схожість насіння, сорт
Завантажити файл    (завантажень: 81)