Уманський НУС | сьогодні: 25.04.2024

ПЕРСПЕКТИВИ ВИРОЩУВАННЯ АМАРАНТУ ЯК НІШЕВОЇ КУЛЬТУРИ У СХІДНІЙ ЧАСТИНІ ЛІВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Автор(и) Гопцій Т. І., доктор сільськогосподарських наук, завідувачка кафедри генетики, селекції та насінництва, Державний біотехнологічний університет (м. Харків, Україна)
Лиманська С. В., кандидат біологічних наук, доцент кафедри генетики, селекції та насінництва, Державний біотехнологічний університет (м. Харків, Україна)
Гудим О. В., кандидат сільськогосподарських наук, старший викладач кафедри генетики, селекції та насінництва, Державний біотехнологічний університет (м. Харків, Україна)
Рубрика 201 "Агрономія"
рік 2022 номер журналу №2, 2022
сторінки 11-17 індекс УДК 631.524.022:633.19
Індекс DOI 10.32782/2310-0478-2022-2-11-17 (Лінк)
Аннотація У статті розглянуто перспективи вирощування амаранту як нішевої культури, яка має економічний потенціал, зумовлений високою ціною реалізації та значним, хоча й нестабільним, попитом на агропродовольчому ринку. Крім високого вмісту і збалансованості білка, високої врожайності, підвищеного вмісту вітамінів, мінеральних речовин, широкого спектра застосування продукції в медицині, амарант привертає увагу науковців здатністю стабільно реалізовувати свій потенціал і при цьому адекватно реагувати на зміну умов вирощування, що свідчить про підвищений адаптивний потенціал цієї культури. Метою досліджень, які проводили у 2019–2021 рр. на дослідному полі Державного біотехнологічного університету. було визначення практичної цінності 6 сортів амаранту селекції Харківського національного університету ім. В.В. Докучаєва, виду Amaranthus hybridus (Новий, Ультра) і виду Amaranthus hypochondriacus (Лєра, Студентський, Сем, Харківський 1), перспективності його вирощування як нішевої культур в східній частині Лівобережного Лісостепу України. Результати оцінки адаптивного потенціалу сортів амаранту за урожайністю насіння показали, що між сортами, які сьогодні вирощуються в Україні, існує відмінність як за генетичним потенціалом, так і його реалізацією. На основі аналізу гомеостатичністі сортів (Hom), їх агрономічної стабільності (As), параметрів генетичного потенціалу (Ɛі) та параметрів стабільність його реалізації (Ri) проведена комплексна оцінка сортів за рівнем урожайності насіння. Встановлено, що найбільшу практичну цінність при вирощуванні на насіння в східній частині Лівобережного Лісостепу України мають сорти: Лєра, Сем і Харківський 1 (сумарний ранг -4). Для сортів Лєра і Сем характерний найвищий рівень гомеостатичності (11,90 і 11,80 відповідно) і агрономічної стабільності (As – 91,5 і 91,1).
Ключові слова амарант, нішеві культури, адаптивність, гомеостатичність, генетичний потенціал
Завантажити файл    (завантажень: 102)