Уманський НУС | сьогодні: 25.04.2024

ВИРОБНИЧО-БІОЛОГІЧНА ОЦІНКА ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ ГІБРИДІВ ПОМІДОРА

Автор(и) Улянич О.І., доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри овочівництва, Уманський національний університет садівництва, Україна
Воробйова Н.В., , викладач кафедри овочівництва, Уманський національний університет садівництва
Ковтунюк З.І., кандидат сільськогосподарських наук, , Уманський національний університет садівництва
Яценко В. В., , , Уманський національний університет садівництва
Рубрика 201 "Агрономія"
рік 2021 номер журналу №1,2021
сторінки 34-38 індекс УДК 635.64: 631.527
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2021-1-34-39 (Лінк)
Аннотація Сортимент овочевих рослин сприяє збільшенню різноманітності та виробництва вітчизняної овочевої продукції, зокрема, помідора. У статті розглянуто і доведено результатами досліджень, що гібрид суттєво впливає на формування врожайності помідора і може мінімізувати негативний вплив факторів навколишнього середовища. Експериментальні дослідження проводили у 2013-2017 рр. на дослідному полі Уманського НУС. Досліджували гібриди української селекції. Порівняння кількості генеративних органів рослин показало, що упродовж періоду вегетації більшу кількість квіток і плодів на кисті утворювалася на рослинах гібридів 31-13 і 31-12 F1 – 9,3 шт./китицю, і плодів – 5,9 шт./ китицю. Найбільшу масу мали плоди гібриду 31-13 F1 – 160 г. Дещо меншою масою плодів відзначалися гібриди Незабудка F1, 32- 13 F1 і 20-12 F1, маса яких була у межах 129–139 г та істотно перевищувала контроль. Найменшою маса плодів відмічена у гібриду 31-12 F1 – 119 г. Надходження врожаю розпочиналось з середини липня до кінця вересня. Надходження врожаю було рівномірним і не залежало від гібриду, а від погодних умов. Вищою врожайністю відзначилися гібриди 31-12 F1, 31-13 F1 і 20-12 F1 – 39,1−48,8 т/га з найменшим значенням у гібриду Княжич F1. Врожай гібридів Незабудка F1, 31-12 F1 і 31-13 F1 був найбільшим і перевищував контроль на 9,1−9,7 т/га. Урожайність гібриду 31-12 F1 була найвищою – 48,8 т/га і перевищувала контроль на 9,7 т/га. Вихід стандартної продукції у перерахунку до загальної кількості врожаю у гібридів досить високий і у гібридів Княжич F1 і Незабудка F1 був на рівні 95,5 %, 32-13 F1 і 20-12 F1 – 95,8–94,9 %. Найбільший показник мали плоди гібридів 31-12 F1 і 31-13 F1 –97,7 і 98,9 %, що істотно переважало контроль. Проведені дослідження на хімічний склад плодів показали, що гібриди помідора та погодні умови їх вирощування суттєво впливали на якість одержаної продукції і за отриманими даними вміст сухої розчинної речовини у плодах досліджуваних гібридів помідора був на рівні 5,5–5,9 %. Найбільший вміст показника мали плоди гібридів 32-13 F1 і 20-12 F1 – 5,8–5,9 %. За вмістом цукрів у плодах вирізнялися гібриди помідора 32-13 F1 і 20-12 F1, у яких вміст цукрів досягав найвищих показників і становив відповідно 3,22 і 2,91 %. Вміст аскорбінової кислоти найвищим був у гібридів 32-13 F1 і 20-12 F1 – 27,9 мг/100 г. Важливим показником смакових якостей помідора є вміст титрованих кислот у перерахунку на яблучну. Найменшу кислотність мали плоди гібриду Княжич F1 – 0,52 %. Інші сорти переважали за кислотністю контроль на 0,03–0,08 %. Найбільшу кислотність мали плоди гібриду Незабудка F1 – 0,63 %.
Ключові слова помідор, гібрид, динаміка урожаю, маса плоду, урожайність, якість
Завантажити файл    (завантажень: 164)