Уманський НУС | сьогодні: 25.04.2024

ВПЛИВ КРАПЛИННОГО ЗРОШЕННЯ ЗА РІЗНИХ СИСТЕМ УДОБРЕННЯ ТА ЯКОСТІ ВОДИ НА ЕКОЛОГІЧНІ ФУНКЦІЇ ҐРУНТІВ

Автор(и) Рябков С. В., кандидат с.-г. наук, , Інституту водних проблем і меліорації, Національна академія аграрних наук України (м. Київ)
Діденко Н. О., кандидат с.-г. наук, , Інституту водних проблем і меліорації, Національна академія аграрних наук України (м. Київ)
Новачок О. М., кандидат с.-г. наук, , Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне)
Рубрика 201 "Агрономія"
рік 2020 номер журналу №2, 2020
сторінки 9-13 індекс УДК 631.674.6
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2020-2-9-13 (Лінк)
Аннотація Проаналізовано процеси формування екологічних функцій чорноземів південних важкосуглинкових в умовах краплинного способу поливу, що забезпечувало зволоження ґрунтів у шарі 0–60 см на рівні 75–80 % НВ водою придатною та обмежено придатною для зрошення за органо-мінеральної, мінеральної й органічної систем удобрення у двох різних локаціях під яблуневими насадженнями на півдні України. Встановлено, що використання сполук азоту відбувалося інтенсивно, щорічне внесення використовувалося деревами і не вимивалось у глибші шари. Зменшення їх вмісту фіксували у весняно-літній період, коли було максимальне засвоєння кореневою системою. Вміст калію і фосфору у ґрунті підвищувався поступово, а після трирічного використання удобрення мав максимальне підвищення. Стійке підкислення зволоженої товщі ґрунту за поливу водою різної якості фіксували під впливом мінерального удобрення, порівняно з іншими системами. Склад ґрунтового поглинального комплексу у зоні зрошення став іншим, порівняно з ґрунтом у міжряддях, за рахунок змін суми поглинених катіонів кальцію, натрію і магнію. Було зафіксовано неоднорідність структури за профілем ґрунту на фоні досліджуваних чинників. За вмістом найбільш корисних агрономічно цінних агрегатів зона зволоження диференційована на найбільш неоднорідний (до 10 см) і стабільний (до 50 см) шари ґрунту. Встановлено, що краплинне зрошення з різною якістю води та системами удобрень не порушують екологічних функцій та сприяють росту й розвитку яблуневих насаджень
Ключові слова яблуневі насадження, мінеральне добриво, органічні меліоранти, поживні речовини, неоднорідність ґрунту, якість води.
Завантажити файл    (завантажень: 436)